jump to navigation

Blogperikelen (29) april 20, 2008

Posted by ubabert in SPOETNIK.
Tags:
trackback

nog    dagen…

 

Iedereen die tijdens z’n studie een verplicht onderdeel statistiek heeft moeten volgen, heeft waarschijnlijk gehoord van de klassieker van Darrell Huff uit 1954 How to Lie with Statistics. Het is een betrekkelijk dun boekje (zo’n 140 pagina’s) waarin aan de hand van aansprekende voorbeelden wordt aangetoond hoe misleidend cijfers, tabellen en grafieken in hun eenvoud soms kunnen zijn. Huffs bestseller, inmiddels meer dan een half miljoen verkochte exemplaren, heeft aanleiding gegeven tot varianten op dit thema als How to Lie with Charts en How to Lie with Maps.

Dit allemaal als inleiding tot een van min favoriete onderwerpen: blogstats. Wat meet WordPress nu precies van onze blogs? Er wordt positief over de WordPress-stats gesproken in de blogosphere, bijvoorbeeld t.o.v. die van Blogspot/Google, maar is dat ook terecht? Ik blijf m.n. zitten met het aantal geregistreerde ‘bezichtigingen’ (of Views). Ik wil graag geloven dat er inmiddels 149 mensen de moeite hebben genomen om mijn pagina ‘Over’ te bekijken. We zijn tenslotte allemaal nieuwsgierig en als we meer willen weten moeten we op die pagina klikken. Klik en je wordt geteld. Kan niet duidelijker.

Maar nu iemand die, langs welke weg dan ook, uitkomt bij (als voorbeeld) de post Werving mislukt! op Verbouwblog (inmiddels 26 bezichtigingen). Prima, WordPress meldt in haar eigen toelichting dat er dan “a little smiley-face image” aangeroepen wordt dat vervolgens de activiteiten logt. Kijk maar onderaan (helemaaaaaal onderaan) je browserpagina, daar staat inderdaad een heel klein smileytje. Zo eentje:  . Registreert dat smileytje nu ook dat niet alleen de post Werving mislukt! wordt gelezen, maar ook een paar eerdere posts? Vast niet. Maar als ik het totaal aantal bezichtigingen van alle posts sinds het begin van Verbouwblog bijelkaar op tel kom ik op 1893 bezichtigingen. Dat aantal ligt meer dan de helft lager dan het aantal hits (4.440 op het moment van schrijven). Rara.

Het komt overeen met wat WordPress zelf zegt: “Why don’t Post Views add up to Total Views? Post Views accounts for visits to each single article. There are many parts of a blog that cannot be counted as Post Views: the front page, archives, search results, etc. Thus you may have more Total Views than Post Views, but not the other way around.” Maar verklaart dat dan het gesignaleerde verschil? En zo ja, hoe dan? Dat gaat mijn pet van simpele half alfa/half gamma te boven. Ik doe graag hiervoor een beroep op een van onze ‘bèta-bloggers’.

Reacties»

1. Brughagedis George - april 21, 2008

Hoi Bert,
Naar wat je zelf al uitlegt en wat op de WordPress site staat telt het als volgt:
Bekijken van hoofdpagina, zoekresultaat, archief e.d. = 1 x 🙂 bij total views.
Bekijken van afzonderlijk bericht telt als 1 x 🙂 bij Post Views.
Total views = views hoofdpagina + post views.
Als iemand alleen hoofdpagina bekijkt telt dat niet bij post views.
Kennelijk hebben 4400 – 1893 = 2507 bezoekers van je site alleen de hoofdpagina bekeken en niet doorgeklikt naar een afzonderlijk bericht. Lijkt me op zich niet zo onaannemelijk.
Als je 75 posts hebt kom je gemiddeld op ongeveer 25 keer dat een afzonderlijk bericht is bekeken. Dat lijkt me ook een redelijk aantal. Bovendien is een deel van die bezoekers waarschijnlijk eerst langs de hoofdpagina gegaan en hebben dus total views opgehoogd. Dus daarom lijken mij hogere cijfers voor ddie total views hoofdpagina niet onaannemelijk. Maar ik ben geen deskundige. Dit is wat ik denk.
Groet, George

2. Patricia (No.33) - april 21, 2008

Vergeet in je statistieken niet ook het volgende:
lezers die je bericht in hun RSS-reader lezen, komen niet op je blog en worden dus ook niet geteld.
Tenzij je je RSS-feed aanbiedt via bijv. Feedburner, die dan statistieken bijhoudt over hoeveel abonnementen je hebt lopen.
🙂


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: