jump to navigation

Blogperikelen (22) april 7, 2008

Posted by ubabert in SPOETNIK.
Tags: ,
trackback

Voorbeeld 1: ik wilde een overzicht maken van alle polls die in de afgelopen weken door spoetnikkers op hun blog zijn gezet. We hebben dan net de laatste episode beleefd in het George & Laika-feuilleton en ik weet dat Wout daarbij nog de hulp van een poll heeft ingeroepen. Zijn post over de poll staat nog netjes op z’n blog, maar de poll zelf is inmiddels al weer verdwenen. Google bewijst in dit geval z’n waarde. Zoeken op ‘George Laika gfx’ levert onmiddellijk resultaat op. De poll zelf bestaat nog steeds, bij de host, al wil Wout er wellicht inmiddels al liever niet meer aan herinnerd worden. 😉

Voorbeeld 2: het bloggen wordt me allemaal een beetje teveel, mijn medewerkers beginnen zich te beklagen over een onbereikbare chef en dus wordt het tijd een extra kracht in te huren. Dus plaats ik een vacaturemelding, inclusief een link naar een post van een van de ongeruste WIGWers. Ik sla m’n post eerst nog even op om ‘m op een later moment te publiceren. And guess what? In de tussentijd verwijdert de ‘ongeruste’ medewerker haar/zijn post van haar/zijn blog. Lezers die later kennis nemen van mijn post en op de link klikken om eens te kijken wie zich aan het beklagen is komen bedrogen uit: de link is dood.

Voorbeeld 3: ik schrijf een nieuwe Blogperikel. De ideeën daarvoor schieten me op elk moment van de dag te binnen, maar ik zet ze natuurlijk niet altijd meteen op m’n blog. Als geroutineerd blogger weet ik inmiddels dat het er vooral op aankomt regelmatig nieuwe posts te plaatsen. Meer dan één post op een dag levert wel een enorme piek in je raadpleegcijfers op, maar géén post wordt onmiddellijk met nul raadplegingen afgestraft. Dus ik spaar soms wat op en soms bedenk ik me toch nog even na plaatsing. Dat overkwam me met Blogperikel (11). Meteen nadat ik op de knop Publiceer had gedrukt, bedacht ik me nog iets en heb ik ‘m meteen weer verwijderd. Snel, maar blijkbaar niet snel genoeg. Ik kreeg nl. meteen een mailtje van Wow!ter waarin hij meldde dat hij Blogperikel (11) al wel in z’n reader had gezien, maar niet (meer) op mijn blog. How come? Al is de blogger nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel? Of toch niet?

Voorbeeld 4: we zijn met z’n allen gezellig aan ’t spoetnikken; de één anoniem (de categorie Bibliotheker, Laika-Spoetnik), de ander semi-anoniem (vb. ubabert) en de derde gewoon onder z’n eigen naam (Wout bijvoorbeeld). Sommigen onder ons zijn daardoor zodanig geïntrigeerd geraakt dat ze de anonieme bloggers zouden willen ontmaskeren. Ik kan zelfs verklappen dat in het laatste CFB-overleg, afgelopen vrijdag, meteen bij binnenkomst aan Lieuwe Kool, de bibliothecaris van de Medische Bibliotheek, werd gevraagd: “En wie is nu die Laika-Spoetnik? We weten dat ze bij de MB werkt, maar wie is het nu?” Lieuwe zei, of veinsde, het zelf ook niet te weten. Ik weet het echter wel. Op de about-pagina van Laika’s MedBibLog stond nl. informatie waarmee ze haar identiteit voor een beetje snuggere informatiespecialist prijs gaf. Ik wees haar daar wat terzijde op in een mailtje buiten onze blogs om. En jullie raden het inmiddels al: de informatie die haar identiteit verraadde is door Laika verwijderd. Zij blijft liever nog wat langer anoniem, en waarom ook niet.

Betrouwbaarheid, verifieerbaarheid, controleerbaarheid, herhaalbaarheid. Het zijn zo maar wat steekwoorden die het verschil tussen ‘informatie’ en ‘wetenschappelijke informatie’ accentueren. Wil ik daarmee zeggen dat blogs geen rol te spelen hebben in het academisch domein? Zeker niet, in ieder geval als communicatiekanaal bewijzen ze ons al dagelijks grote diensten. Maar als (toekomstige) bron van wetenschappelijk onderzoek zullen ze met dezelfde omzichtigheid behandeld moeten worden als die andere ego-documenten: dagboeken, memoires en autobiografieën.

 

Reacties»

1. Blogperikelen (30) « Verbouwblog - april 23, 2008

[…] schreef eerder al een post over de betrouwbaarheid van de weblog in het academische domein. Het viel toen zonder veel moeite […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: