jump to navigation

Geen verbouw maar nieuwbouw! februari 23, 2008

Posted by ubabert in verbouwing.
trackback

                             

Met al dat verbouwbloggen zou je bijna vergeten dat we ook nog altijd bezig zijn met nieuwbouw voor de UB op het BG-terrein te realiseren. Hoe staat het daar nu, en met het UvA-huisvestingsplan, eigenlijk mee? Om met het laatste te beginnen, dat huisvestingsplan wordt toch echt langzaam maar zeker gerealiseerd. In de Watergraafsmeer vliegt momenteel de nieuwbouw voor het bèta-cluster (de FNWI) uit de grond. Ik fiets er dagelijks langs en het gaat nu echt in een heel hard tempo. Ook de planvorming voor het gamma-clusters op het Roeterseiland is al in een vergevorderd stadium. Er is al een architectenbureau geselecteerd en studenten en medewerkers van FMG en FEE zijn druk doende ideeën te verzamelen voor de herinrichting van het terrein (Gerard, op je eerste versie van je blog had je zo’n mooi rapport van de studenten FMG geplaatst over hun voorkeuren m.b.t. gebouwen en inrichting; waar is dat rapport gebleven?) Vraag is alleen nog of de juristen nu wel of niet de Oudemanhuispoort gaan verlaten en zich bij de gamma’s op het Roeterseiland zullen gaan aansluiten. Binnenkort schijnt daar de knoop over te worden doorgehaakt.

Resteert het sluitstuk van het huisvestingsplan, de concentratie van de alfa’s op en rond het Binnengasthuisterrein. Daar is natuurlijk al het een en ander gerealiseerd in de afgelopen jaren. Denk aan de herhuisvesting van Mediastudies en de archeologen in BG1, de renovatie van de Agnietenkapel en natuurlijk de nieuwbouw voor de Bijzondere Collecties aan de Oude Turfmarkt. En hoe staat het dan met het pièce de résistance, de nieuwbouw voor de UB op het Binnengasthuisterrein? Het worden weer interessante weken. Het dagelijks bestuur van het stadsdeel Centrum heeft namelijk het voornemen uitgesproken in beginsel positief te besluiten op de aanvraag van de UvA op het BGterrein een bibliotheek te willen realiseren. Daarbij gaat het volgens het stadsdeelbestuur om een afweging tussen enerzijds het behoud van de bestaande monumentale bebouwing (lees: de rijksmonumenten de voormaligeTheaterschool en het Zusterhuis) en anderzijds het huisvestingsbelang van de universiteit en het daarmee samenhangende belang van een kwalitatief hoogwaardige binnenstad. Het stadsdeelbestuur stelt voor aan het huisvestingsbelang de voorkeur te geven. Wordt vervolgd op donderdag 6 maart in een vergadering van de Commissie Bouwen, Wonen en Stedelijke Ontwikkeling van het stadsdeel.

ontwerp-cruz-y-ortiz.jpg

Ontwerp Cruz y Ortiz

Advertenties

Reacties»

1. WoW!ter - februari 23, 2008

Wanneer ik die plannen zo lees is er dus nog een lang leven beschoren voor deze verbouwblog van de UBA 😉

2. Bert - februari 24, 2008

Nu trek je wel een heel zware wissel op de toekomst. Het is nu 2008; als alles een beetje meezit hebben we het over oplevering van nieuwbouw in 2015. We hebben het hier wel over bouwen in het binnenste van de binnenstad van Amsterdam… En bloggen we nog in 2015?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: