jump to navigation

Blogperikelen (4) februari 21, 2008

Posted by ubabert in SPOETNIK.
Tags: ,
trackback

Vandaag in het werkoverleg van de sector o.m. gesproken over de eerste weken Spoetnik. Driekwart van de sector doet mee, en probeert trouw elke week de opdrachten te maken. Het kwart dat niet meedoet heeft daar heel verschillende, en in de meeste gevallen ook valide, redenen voor. Het oordeel over het programma tot nu toe was heel wisselend. Sommigen stoorden zich aan de wat schoolse opzet en het dwingende voorschrijven van programma’s als G-mail; anderen prezen juist de prikkeling die er van het programma uitgaat om zaken te verkennen waar je anders niet aan toe komt of geen tijd voor vrij wil maken. Bezorgd werd er ook al geïnformeerd of de Spoetnik-blog na afloop van het programma wel in de lucht zal blijven (ik zou niet weten waarom niet) en of dit een eenmalige activiteit was of dat er wellicht periodiek een opfriscursus zou komen waarin de programma’s die op dat moment weer hot zijn aan de orde kunnen komen (een zinnige suggestie lijkt me). Belangrijkste issue is natuurlijk: hoe vertalen we al deze web 2.0-toepassingen naar onze eigen bibliotheekomgeving? Wat kunnen we op een zinnige wijze inzetten bij onze ondersteuning van onderwijs en onderzoek of, wat minder hoog gegrepen, de communicatie met onze gebruikers. Voorbeelden zijn er inmiddels genoeg in binnen- en buitenland, en we doen natuurlijk zelf ook al het nodige, maar brengt deze onderdompeling ons wat dat betreft nog een stapje verder? Misschien maar een afsluitend symposiumpje organiseren waar dan meteen de I-pod uitgereikt kan worden?

Menigeen zal zich inmiddels wellicht ook afvragen: die Zeeman, die zit nu wel lekker te bloggen voor z’n eigen ego, maar doet hij nog wel wat aan Spoetnik? Ja hoor, ik probeer toch ook trouw elke week aan het programma mee te doen. G-mail account geopend in de eerste week, blog opgestart in de tweede, zoals jullie gemerkt hebben. 😉 Toen tegen een aantal problemen opgelopen die inmiddels opgelost zijn: plaatjes tussen de tekst plakken lukt inmiddels probleemloos en ook het verwijderen van eenmaal geplaatste widgets lukt nu. Dankzij Spoetnik overigens en de opdracht van week 4: chatten. Even chatten met Spoetnik leidde niet meteen tot een oplossing, maar toen het eenmaal gelegde contact in persoon werd voorgezet, lekker met z’n tweeën achter een pc, kwamen we er wel uit. Het bleek een WordPress-handigheidje te zijn waar ook de spoetnikkers zelf (gelukkig!) mee hadden zitten worstelen. Maar nu dus opgelost, dankzij Spoetnik-Olga. En rss heb ik in week 3 maar even overgeslagen. Ik heb al een tijdje een rss-reader op m’n pc draaien, geen webgebaseerde maar een die nog door Leo van den Bos toen hij nog op de UB rondliep is geïnstalleerd. Werkt prima, en gelukkig zit er nu ook een rss-reader in de nieuwe UvA-werkplek die ergens in de zomer ook bij de UB uitgerold moet gaan worden. Dus jullie zien: er wordt niet alleen geblogd, maar ook gespoetnikt.

P.S. hiermee heb ik natuurlijk ‘verraden’ wie de schrijver is van de Verbouwblog (sorry Angélique). Maar volgens mij was dat al lang voor iedereen duidelijk. Ubabert is natuurlijk een belabberde schuilnaam, en was ook niet als zodanig bedoeld.

Reacties»

1. SPOETNIK - februari 22, 2008

Dank voor het commentaar van jou en je sectorgenoten op de onderdompeling in SPOETNIK. Over de schoolsheid van het programma wisselen we graag met je van gedachten. Behalve voor de aanmeldingsprocedure (Gmail) schrijven we trouwens geen programma’s voor, laat staan dwingend. (Ook bij Wowter leefde dit misverstand al).
Na 9 mei zal de site nog zeker een tijd in de lucht blijven. Of en zo ja hoe we een vervolg gaan geven aan het programma, en hoe de UBA verder zal gaan met de nieuwe webtoepassingen is ook voor ons een spannende vraag.

2. Bert - februari 22, 2008

Maar als zelfs de informatieprofessional van het jaar op het verkeerde been is gezet (ik bevind me dus in goed gezelschap!), dan wordt toch misschien wel een bepaalde indruk gewekt… Maar ik begrijp dat we toch wat verder buiten de grenzen van Spoetnik mogen kijken. Ik zou er inderdaad voor pleiten de site nog een tijdje in de lucht te houden en nu al te gaan nadenken over een mogelijk vervolg. Uit de reacties tot nu toe moeten jullie toch ook gemerkt hebben dat dit programma voor veel deelnemers naar meer smaakt. En de wereld om ons heen staat op 9 mei niet stil.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: